Om Sydsvenskans förstasidor


Vad hände den dagen då du föddes?

Sydsvenskans förstasida är den perfekta gåvan till någon som fyller år, firar bröllopsdag, tar studenten eller vill uppmärksamma en historisk dag.

Nu kan du beställa samtliga Sydsvenskans förstasidor från det första numret 1848 till dagens tidning. Du väljer själv vilket datum du vill ha, till exempel den dagen som jubilaren är född eller den dag en stor nyhetshändelse ägde rum. (Tänk dock på att stora nyheter vanligen presenteras i tidningen dagen efter de inträffat.) Och du som är stjärnprenumerant på Sydsvenskan har alltid rabatt på din beställning.

Inramade förstasidor, format A2 och A3

Sydsvenskans förstasidor skrivs ut på 230 grams matt papper för att ge extra hög kvalitet och kan beställas i antingen A3 eller A2-storlek. Sidorna kan också fås inramade i svart träram med passepartout från Estancia. Storlekarna är 40x50cm (för förstasidor i A3-storlek) och 50x70cm (för förstasidor i A2-storlek).

Exempel på utskriven och inramad förstasida

Leveranstid: 2-4 dagar. Beställda förstasidor kan hämtas hos Bilder i Syd, Västra Ryttmästaregatan 18 B, 217 52 Malmö vardagar 8-17. Önskas leverans med post tillkommer frakt- och portokostnad på mellan 40 och 150 kronor per beställd förstasida.

Mer om Sydvenskans förstasidor


Alla förstasidor fram till 1996 finns i tidningslägg och fotograferas av en professionell fotograf i ateljé för att få högsta möjliga kvalitet. Förstasidor från 1996 och senare finns i ett digitalt pdf-arkiv och skrivs ut därifrån. Samtliga förstasidor fås på 230 grams matt papper. Inramningar görs i svarta träramar av märket Stilren från Estancia som är färdiga att hänga upp på väggen.

Exempel på utskriven och inramad förstasida Exempel på utskriven och inramad förstasida
Exempel på utskriven och inramad förstasida Exempel på utskriven och inramad förstasida

I Sydsvenskans historia var tidningens förstasidor ofta renodlade annonssidor där annonsörer gjorde reklam för sina varor. Denna typ av förstasidor var i bruk långt in på 1960-talet. De förstasidor som erbjuds här är den första nyhetssidan (vanligtvis sidan 3) som till utseende och innehåll mest påminner om dagens förstasidor med en presentation av de viktigaste nyheterna i text och bild. Önskar man hellre beställa en förstasida med enbart annonser så kan ni göra er beställning i ett separat mejl till info@bilderisyd.se eller telefon 040- 631 14 70.

Tänk på att vissa dagar under åren kan ha varit tidningsfria dagar. Så kan det till exempel vara juldagen (25 december), trettondedag jul (6 januari) och vissa andra helgdagar. Då finns av naturliga skäl inga förstasidor att få.

Det är som regel sista editionens förstasida som erbjuds här i arkivet. Vi arbetar nu med att fotografera samtliga förstasidor i Sydsvenskans historia och arkivet kommer därför successivt att fyllas på med fler förstasidor. Du kan alltid beställa en förstasida även om den inte finns här i Onlinearkivet. Har du frågor? Tveka inte att ta kontakt med oss på e-post info@bilderisyd.se eller telefon 040 - 631 14 70.

Bilder i Syd - Förstasidor

  • Number of pages in achive: 36989
  •  
  • Do you want to search for a specific first page, write the date in the search box in the following order: year (four numbers) - month - day, example: 19970524.
  • Do you not find the front page that you are looking for?
  • Send an email to: info@bilderisyd.se
  • or call us on 040 - 631 14 70
  • Yes, I would like to order a front page
  •  
  • Ja, jag vill beställa!